Težave s pristavljanjem novorjoenčka se nažalost pogosto pojavljajo, še posebaj v prvih dneh po porodu.

Obstaja pa veliko različnih razlogov za to, zagotovo pa s tem otroček jasno sporoča, da potrebuje pomoč.

V zdravstvenem sistemu pogosto kot rešitev predlagajo uporabo nastavka, ponudijo nasvete, ki niso učinkoviti, sploh na dolgi rok, predlagajo hranjenje z načrpanim mlekom ali prilagojenim mlekom.

Kot HiBAC svetovalka pa v takšnih primerih priporočam:

  • t.i. BN položaj, o katerem govorim tudi v svoji knjigi 10 p-jev za uspešno dojenje. To je položaj, ki omogoča najpreprostejše pristavljanje, je prijetno sroščujoč položaj za mamo in položaj, ki vzpodbuja celostni, naravi in zdrav razvoj otročka.
  • Obisk pri izkušeni manualni terapetki/terapevtu otroku vsekakor nasplošno koristi, še posebaj pa lahko koristi kadar  otrok jasno kaže znake težav, ki se pogosto kažejo skozi težave s priatavljanjem. Opazimo pa lahko tudi druge znake ali pa nobenih, pa vendar lahko otrok veliko pridobi s kvalitetno manualno terapijo.
  • Prav tako je nasplošno koristno za otročka, da se preveri oralna disfunkcija, saj se lahko tako otročku veliko bolj usmerjeno pomaga. Pregled oralne disfunkcije naj opravi oseba, ki se spozna na učinkoviti pregled oralne disfunkcije – več o tem tukaj

Kadar težave s pristavljanjem pojavijo kasneje, ko je otroček že star nekaj tednov, mescev, pa srčno predlagam, da se pokliče HiBAC svetovalko za dojenje, saj obstaja veliko razlogov za kasnejše težave pri pristavljanju, za “doječo stavko” in otročku se najbolj učinkovito pomaga kadar odkrijemo vzrok za nastalo situacijo, da lahko pomagamo pri vzroku in ne samo blažimo simptomov, ker je nažalost pogosta praksa.

© Willma, IBC, HiBAC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *