Doula ali dula (porodna spremljevalka)

Kdo je porodna doula(dula)?

Porodna doula (izgovori se dula) je oseba, ki je izučena in ima izkušnje na področju poroda.
Porodnici pred, med in po porodu nudi neprekinjeno psihološko, emocionalno in informacijsko podporo.

Od kod izvira beseda doula(dula)?

Beseda doula(dula) izhaja iz antične Grčije in v prevodu pomeni “tista, ki služi ženski”. Skozi zgodovino, in še danes, po svetu izbrane ženske nudijo podporo drugim ženskam v njihovem pred-porodnem, ob-porodnem in po-porodnem obdobju.
Doule(dula) imajo znanje kako pomagati ženskam med porodom. Današnje doule(dule) imajo, glede na njihove predhodnice, širše znanje, kako porodnici polepšati porod. Doula (dula) je lahko ženska ali moški, različnih izobrazb in let. Druži jih znanje in želja pomoči ob porodu.

Kaj prinaša prisotnost doule(dule) ob porodu glede na porod sam?

Rezultati večih kliničnih raziskav kažejo, da prisotnost doule(dule) ob porodu prinaša:

  • krajše porode z manj komplikacijami (porodi s prisotnostjo doule(dule) so za četrtino krajši)
  • porodnice imajo boljše in lepše porodne izkušnje
  • zmanjša uporabo zdravila Syntocinon (sintetični oksitocin oz. zdravilo za “umetne popadke”), klešč in vakuma (porodi s prisotnostjo doule(dule) imajo za 40% več možnosti, da ne bo potrebno uporabiti umetne popadke in za 40% manj možnosti, da se bo porod končal z vakuumom)
  • zmanjša porodničine potrebe po zdravilih za blaženje bolečin in po epiduralni (porodi s prisotnostjo doule(dule) imajo za 60% več možnosti, da ne bo potrebno uporabiti Epiduralne anestezije in 30% več možnosti, da ne bodo uporabljeni oz. aplicirani analgetiki)
  • zmanjša možnost operativnega zaključka poroda (nujni carski rez) (porodi s prisotnostjo doule(dule) imajo za 50% več možnosti, da se ne zaljučijo s carskim rezom)

Kaj prinaša prisotnost doule(dule) ob porodu za mater?

Kadar je ob porodu prisotna doula(dule), mamice poročajo o srečnejših porodnih izkušnjah, zadovoljne so s potekom poroda, počutijo se bolj uslišane in varne. Manj krat zahtevajo protibolečinska zdravila, epiduralno in manj krat je potrebno porod zaključit z nujnim carskim rezom. Mamice, ki imajo ob porodu doulo(dulo), so bolje in hitreje navežejo na svoje otroke, imajo manj težav z dojenjem in imajo bistveno manj poporodnih depresij.

Kaj prinaša prisotnost doule(dule) ob porodu za dojenčka? 

Raziskave kažejo, da so dojenčki, ki so pri svojem porodu imeli prisotno doulo(dulo), hitreje odpuščeni iz bolnice, imajo manj poporodnih intervencij, manj potreb po posebni negi, se lažje dojijo in so bolj ter hitreje deležni ljubeče materine pozornosti.

Kje najdem doulo(dulo)?

V Sloveniji je veliko doul (dul). Da prideš do kontakta vseh je treba biti precej iznajdljiv.
Ena od njih sem jaz – Willma.

 

Kako delujejo doule(dul)?

V Sloveniji porodne doule(dule) zaenkrat delujejo kot samoplačniška storitev. Vsaka pa ima svoj sistem delovanja in cenik.

Ali doula(dula) nadomesti zdravstveno osebje?

Nikakor ne! 
Doula(dula) ne nadomesti nobenega zdravstvenega osebja. Doule ne izvajajo nobenih zdravstenih ali kliničnih posegov, kot so recimo, merjenje temperature, pritiska, vaginalno preverjanje napredka poroda, preverjanje srčnega utripa dojenčka, jemanja krvi…
Doula(dula) podpira mamico, očeta, partnerja, ter izboljša komunikacijo med zdravstvenim osebejem in bodočima staršema.

Ali se doula(dula) odloča v imenu porodnice?

Doula(dula) se nikoli ne odloča namesto porodnice!
Doula(dula) se ne odloča namesto porodnice, kakor se tudi ne vmešuje v odločitve zdravstvenega osebja. Doula(dula) mamici posreduje informacije, deli čustveno in moralno podporo ter predvsem spoštuje njene odločitve.

Ali je moj parter ob prisotnosti doule nepotreben? 

Ne! Doula(dula) pri porodu podpira in nudi pomoč tako mamici kot njenemu partnerju. Doula(dula) mu pomaga pri aktivnješi vlogi pri porodu in mu svetuje kako lahko mamici učinkovito pomaga.

Willma

 Ti je bil prispevek všeč? Hvala, ker tudi ti prispevaš z donacijo! DONIRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating*