Resnice o kolikah

Obstajata dve vrsti kolik.

Sinaptične kolike (ali moderne kolike) in
črevesne kolike.

Oboji so posledica določene nerazvitosti in seveda lahko za oboje rečemo samo kolike. Važno je, da pravilo prepoznamo za katero vrsto gre, saj le tako lahko pravilno pomagamo.


Vsi človeški mladiči so nedonošenčki.
Kaj to pomeni?
To pomeni, da se vsi rodimo 3-4 mesece “prehitro”, saj v prvih 3-4 mesecih še dozorevajo in se razvijajo nekatere telesne funkcije.

Kakšni so skupni prepoznavni znaki kolik?

Otrok neutolažljivo joče, se pači, v obraz pordeva (tudi do vijoličastega odtenka), se krči (nogice naglo krči in steguje).

Sinaptične kolike ali moderne kolike
Prepoznamo jih predvsem po tem, da otroček postane nemiren in/ali se prične jokati ob točno določenem času z določeno dolžino joka.
Običajno je to čas v večernih ali v poznih popoldanskih urah, a ni nujno.
Recimo: “Točno ob 19h se začne jokati in joka 40 min, potem je spet mir.”
Te kolike so posledica še ne povsem razvitih sinaps. Otrok s spremljanjem okolice in dogodkov v okolici sprejema odločene impulze, ki jih ponavadi v večernih urah “ponovno predela”. Ker pa se sinapse še razvijajo do 3-4 meseca, so razvite sinapse preobremenjene, saj ne morejo obdelati delo vseh (še ne razvitih) sinaps. Posledica je, da otrok občuti “overload” in neutolažljivo joče.
Podobno kot efekt, ki ga večina odrasli pozna, ko rečemo “…sem tako utrujena, da ne morem zaspat…”.

Kako lahko pomagamo pri sinaptičnih kolikah?
Predvsem moramo otroka razbremenit dodatnih impulzov. Z otrokom se umaknemo v miren, tišji, zatemnjen prostor in ga pestujemo, dojimo… poskušamo ga mirit, kot bi mirili prestrašenega ali zelo žalostnega otročka. Običajno se zelo lepo odzivajo na zdravilno pestovanje, nežno pozibavanje, rahlo “hopsanje”, tiho mrmranje, ob zvoku “šššššššššš š š š š”, omogočimo mu “varnost temenca” (njegovo glavico oz. teme prislonimo pod našo brado, njegov obrazek pa naslonimo nizko na naše grlo)…
Vsak otrok je individualen, mamica naj mu prisluhne in se odzove z ustrezno tehniko pomirjanja. Kemija, zelišča, razne kapljice za kolike tukaj niso učinkovite, razen, če so določene za to vrsto kolik.

Preventiva?
Otroku v obdobju, ko doživlja to vrsto kolik, omogočimo, da dan poteka brez odvečnih impulzov iz okolice (zvok, svetloba, dotiki,… ). Obiski, sprehodi, nakupi naj bodo čim bolj umirjeni, čez dan uporabimo tehniko masaže dojenčka, ki stimulira razvoj sinaps, otroka več krat zdravilno pestujemo, otročka veliko nosimo tudi s pomočjo nosilk…

Čevesne kolike
Prepoznamo jih predvsem po tem, da se otrok joče v naključnem času in dolžini in ima redno ali občasno “zelen” kakec.

Zelen kakec pa sam po sebi ni znak za kolike, večkrat je vzrok zelenega kakca pri dojenih otročki, ta, da otroček popije premalo “zadnjega mleka”. Pri zelenem kakcu je vedno dobro poklicat svetovalko za dojenje.

Te kolike so posledica še nerazvitega črevesja. Nezrelo črevesje, ki ponavadi še dozoreva 3-4 mesece, ne more “pravilno” oz. povsem prebaviti mleko, pa tudi če je najboljše (materino mleko), zato nastajajo plini, ki povzročajo črevesne krče, bolečino in otrok joče.

Kako lahko pomagamo pri “pravih kolikah”?
Predvsem moramo otroka razbremenit črevesnih krčev.
To lahko dosegamo s spiralno masažo trebuščka: otročkov trebušček rahlo naoljimo (obstajajo kreme in posebna olja za masažo trebuščka) in v smeri urinega kazalca, začnemo od popka navzven spiralno krožit. Nekaterim dojenčkom je dovolj, če se masira le z dotikom, drugim pa je potrebno z občutkom nameniti večji pritisk.
Mnogim otročkom pomaga, da se podojijo in s tem “potisnejo oz. poživijo” prebavo. Vsekakor pa vedno pomaga, da otročka pesujemo in ga pomirjamo z različnimi prijemi. Tudi tukaj je zdravilno pestovanje zelo uspešno.
Kemija, razne kapljice za kolike, homeopatska zdravila,… tukaj lahko pomagajo. Prosim pred uporabo zelo temeljito preučite sesatvine in se z primerno, odgovorno osebo pogovorite o možnih stranskih učinkih ali (dolgoročnih) posledicah!

Preventiva?
Otrok, ki je dojen priporočamo mami, da iz prehrane začasno popolnoma izloči mlečne, jajčne izdelke, izdelke iz bele moke. Prav tako tudi prehrano, ki po maminem občutku lahko povzroča nevšečnosti. Otrokom, hranjenim s prilagojenim mlekom, se priporoča, da se posvetujete z odgovorno osebo, da izberete primerno oz. formulo prilagojeno za otroke s kolikami.
Prav tako nekatera zdravila in prehranbeni dodatki lahko povzročajo dodatne težave, zato se o njihovi uporabi posvetujte z odgovrno osebo!

Seveda obstaja tudi možnost, da otroček doživlja obe vrsti kolik!
Kaj narediti?
Kar znamo in zmoremo, ter počakamo, da sinapse in črevo dozori. Včasih otrok joče tudi iz drugih razlogov, recimo, ponovna lakota (tudi mi smo kdaj bolj lačni, drugič manj), žeja, strah, oblačilo pika, “reže”, zebe, vroče, …
Zato priporočam podoj in zdravilno pestovanje, s tem lahko odpravimo vse moteče faktorje!

***

Koliki so posledica energijskega nemira, kot so: “mentalna razdraženost”, “preveč se dogaja”, “okolica iritira”…
Poskrbet, da bosta mamica in dojenček imela dovolj pomoči, miru in prave podpore!

Ti je prispevek všeč? Hvala, ker tudi ti prispevaš z donacijo! DONIRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating*